Livsviktig barnsäkerhet
Varje år skadas många barn under lek i hemmet. Att eliminera barnolycksfall helt och hållet vore naturligtvis önskvärt men är i praktiken omöjligt. Däremot kan man begränsa dem genom en rad olika åtgärder. Många av dessa förebyggande åtgärder kan du själv vidta.
Barnsäkerhetsspärrar
Barnsäkerhetsspärrar i kök är obligatoriska i nybyggda bostäder och krävs för godkännande vid slutbesiktning. Har du inte behov av dessa, kan du enkelt montera bort och spara dem för eventuella framtida behov.
Ökad säkerhet
Fönster och balkongdörrar kan vara riskabla för småbarns. Se först och främst till att befintliga spärrar är kopplade. Du kan ytterligare reducera risken för olycks- fall genom att koppla fönsterkedjor eller hakar på fönster och balkongdörrar. Läs vidare under ”egna installationer” så du inte monterar spärrar på ett felaktigt sätt. Undvik att ställa möbler så barnen kan klättra upp på dem och falla mot rutan. Vid matlagning ser du förstås till att handtag på pannor och kastruller är vända inåt. Dessutom bör du använda ett spishällsskydd och skydd för ugnsluckan. Ett tippskydd finns monterat i väggen som hindrar spisen från att välta. Se till att spärren till spisluckan verkligen fungerar.
Förvara knivar, saxar och tändstickor så att de små inte kan komma åt dem. Lås helst in dem. Har du trappa i bostaden kan du förebygga olyckor med grind och halkskydd. Grindar finns att köpa i varuhus eller barnvagnsaffärer.
Flera farliga fällor
Kontrollera att sladdar inte blivit skadade. Tänk på att banankontakter till bords- antenner, hobbyleksaker mm är livsfarliga om de av misstag ansluts till elnätet. Förvara all din medicin och alla kemikalier utom räckhåll för barnen, helst i låsta utrymmen. I städskåpet finns ett speciellt låsbart skåp avsett för medicin eller farliga kemikalier.
Dörrar
Lägenheten är utrustad med Daloc AB säkerhetsdörr 543. Anmäl detta till ditt försäkringsbolag så kan det innebära lägre premie på Din hemförsäkring. Kontakta även Ditt försäkringsbolag för att få information om gällande regler.
”Operation märkning”
Märkta föremål är svårsålda. Ett bra sätt att göra sina saker mindre stöldbegärliga är att märka dem med t ex sitt personnummer. Hos polis och försäkringsbolag kan man få låna märkpennor. Man får då också en liten skylt att fästa på dörren.
Förråds förvaring
Förvara inte värdefulla föremål i källare eller vindsförråd. Vid stöld kan detta äventyra möjligheten att få ersättning.
Brandskydd
Styrelsen i BRF Eolshäll arbetar aktivt med Systematisk brandskyddsarbete, SBA, med stöd av LSO (Lagen om skydd mot olyckor). I lagen sägs att Ägare eller nyttjanderättshavare till byggnader skall i skälig omfattning hålla utrustning för släckning av brand och för livräddning vid brand eller annan olycka och i övrigt vidta de åtgärder som behövs för att förebygga brand och för att hindra eller begränsa skador till följd av brand.
Brandskyddspolicy
Alla som bor i fastigheten ska känna till hur man förebygger brand samt vad man ska göra om brand utbryter i egna lägenheten eller i byggnaden i övrigt.
- Brandcellsindelningen ska hållas intakt.
- Underlätta för Räddningstjänst vid insats.
Förebygga brand
Vi kan alla vidta åtgärder som minskar risken för brand i fastigheten.
Det är lämpligt att ha en handbrandsläckare hemma. För bostäder rekommenderar Brandskyddsföreningen Stockholm pulversläckare på minst sex kilo med effektivitetsklass 43A 233BC.
En brandvarnare täcker cirka 60 kvadratmeter. Är lägenheten större än så behöver fler brandvarnare installeras. Om bostaden har flera våningsplan bör det finnas brandvarnare på varje våning.
Annat att tänka på:
- Glömda stearinljus orsakar många bränder. Släck alltid ljusen när du lämnar rummet. Använd brandsäkra och stabila ljusstakar och ställ ljusen på säkert avstånd från gardiner och annat brännbart. Lämna inte barn eller husdjur som går lösa, ensamma med levande ljus. Se till att Tv:n står luftigt. Ha aldrig dukar, blommor eller levande ljus på den.
- Dra ut kontakten ur vattenkokare, hårtorkar och liknande när de inte används.
- Låt inte disk- och tvättmaskiner eller torktumlare vara igång när du sover eller går hemifrån.
- Håll rent från brännbart material på och runt om spisen. Rengör spisfläkten då och då.
- I din lägenhet får endast mindre mängder brandfarliga vätskor, till exempel lösningsmedel, spolarvätska och bensin, och gaser förvaras utan tillstånd från kommunen.
- Trapphus och loftgångar är utrymningsvägar och skall hållas fria från cyklar, barnvagnar samt övriga hindrande föremål. Brännbart material får ej finnas.
- Se till att glödlampor och spotlights inte kommer åt något brännbart. Använd skyddskåpor på lampor i garderober och andra platser där brännbart material kan komma i kontakt med lampan.
- Byt blinkande lysrör omedelbart och byt samtidigt glimtändaren.
- Var rädd om elsladdar så att de inte kläms och skadas. Byt dem om de är trasiga.
- Minska risken för anlagda bränder genom att hålla dörrar till källare och vindar låsta.
- Förvara inte brännbart material intill fasaden eller i trapphuset.
- Förvara aska från till exempel grill i metallkärl med lock i minst fem dygn efter att den har brunnit ut. Därefter kan askan slängas bland övriga sopor.
Agera vid brand i fastigheten
- Utrym om det kan göras på ett säkert sätt, annars stanna i lägenheten
- Håll ytterdörren stängd hela tiden
- Ring 112
- Gå till fönster eller balkong och vänta på brandkåren