Möblering
För att underlätta är det bra att börja med en möbleringsplan. Då slipper ni onödiga omflyttningar.
Rädda golv och rygg
Du bör sätta ”möbeltassar” av filt under benen på stolar, bord och övriga möbler. Pianot, den tunga hyllan eller soffan bör du sätta på filt och försiktigt skjuta till önskad plats.
Belysning
Belysningen motsvarar cirka 4 % av den totala elförbrukningen i ett hushåll. Tänk därför på att släcka efter dig. Rätt installerad belysning kan också göra att du sparar pengar både på armatur och energi.
När du belyser ditt hem ska du prova dig fram. Utgå alltid ifrån funktion och tänk på att ljuset gestaltar rummet. Tänk på vad du behöver belysningen till. Det är viktigt att Ijuset inte skuggas av det du håller på med. Lampor som du köper i affären eller har med dig från ett tidigare boende kan få ett nytt utseende och ge en annan ljusspriding i din nya lägenhet. Be om hjälp och ställ frågor när du handlar ny armatur och framförallt, be att få låna hem och prova eller använd dig av öppet köp. Var inte heller rädd för att bryta traditioner med t ex starka taklampor mitt i rummet om de ger ett dåligt ljus.
När du planerar din nya belysning skall du alltid se till att undvika bländning. Tänk på att ljuset gestaltar rummet och flera ljuskällor oftast gör rummet mer levande och får det att se större ut.
Med fler ljuskällor skapas det lätt kontraster. Prova dig fram så dessa samspelar på ett harmoniskt sätt. När du går in i ditt rum ska du se belysta ytor inte ljuskällor. Om du vill ha mer hjälp kan du söka på Internet eller ta hjälp av en belysningsplanerare.
Kunskap uppåt väggarna
Konsten på väggarna, speglarna, vitrin- hyllan och idolaffischen. Ja väggarna sätter den personliga prägeln på ditt hem, men låt dem inte förstöras av onödiga hål som beror på dåliga kunskaper om vägg- material eller vilka skruvar och krokar du skall använda. Arbeta i lugn takt och lär dig lite väggfakta så klarar du hängningen utan de olyckliga extrahålen.
Hårda Väggar
I betong och tegelväggar gör du hål med en slagborrmaskin. Har du ingen kan du hyra hos någon uthyrningsfirma.
Porösa Väggar
I väggar av trä, spånskivor eller träfiber- skivor gör du ett litet hål med en borr eller syl, så djupt att skruven får fäste. Till gipsskivor och betongväggar använder du en el-borrmaskin. Alla hål, utom i väggar av trä, spån och träfiberskivor, måste pluggas. Din byggmarknad kan ge dig råd om vilka skruvar och krokar du bör använda för respektive väggmaterial. Undvik självhäftande krokar, som dels lossnar lätt, dels lämnar fula limmärken efter sig.
I våtrum
Undvik att göra hål i en kakelklädd vägg, särskilt vid duschplats och vid badkar. Om du ändå måste göra hål är det viktigt att du tätar hålet kring skruven och i hålet med vattentät elastisk fogmassa.