El, värme, vatten och ventilation

Bostaden är utrustad med moderna värme, vatten och ventilationssystem. Dessa är i sig energisnåla och miljöanpassade, men du själv kan också påverka både energiförbrukning och kostnader genom de val du gör. Läs gärna mer under fliken ”energispartips”.

Vägguttag
I lägenheten finns enfas vägguttag för 230V, 50Hz i alla rum. Utöver det finns det ett trefasuttag för 400 V i köket till spisen och ugnen. Om för många eller strömkrävande apparater ansluts till ett och samma vägguttag kan detta bli överbelastat. Adaptrar som omvandlar ström eller spänning kan även medföra att enskilda vägguttag överbelastas. Försiktighet vid inkoppling av elarmatur köpt i utlandet bör därför vidtagas. Rådfråga din elhandlare eller fastighetsförvaltare om du är osäker.

Alla eluttag är jordade för att öka säkerheten. Använd därför alltid godkända jordade elkontakter. Dubbelisolerade apparater, exempelvis elvisp och hårtork, kan också anslutas till jordade uttag. Dessa apparater är märkta med en dubbelkvadrat, ett så kallat FI-märke.

Hushållsel
Lägenhetens elcentral, även kallat El/IT- skåp, sitter i hallen. Den är utrustad med automatsäkringar. Om en säkring löser ut, ska du ta reda på orsaken innan säkringen slås på igen. I elcentralen sitter också en jordfelsbrytare som har till uppgift att bryta strömmen om det uppstår ett jordfel i någon elektrisk apparat. Samtliga eluttag är kopplade till en jordfelsbrytare. Lägenhetens elmätare samt husets huvudsäkringar sitter i elskåp som är placerat i källaren. Badrummen är utrustade med elburen komfortvärme som regleras på en termostat på väggen. Komfortvärme är ingen värmekälla i sig.

Uppvärmning
Lägenheten uppvärms med radiatorer. Vissa lägenheter har konvektorer nedfällda i golvet. Konvektorerna regleras med en termostat centralt placerad i rummet.

Vatten
Bostaden är ansluten till vatten och avlopp för egen tvätt- och diskmaskin. Om bostaden råkar ut för en vattenskada ska vattnet stängas av omedelbart. Detta görs i en inspektionslucka i schakt placerat i hallen. Dessutom finns avstängningsventiler i badrummet och i köket under diskbänken. Om det är ett jourfall anmäl detta till jourtjänst.

Ventilationssystemet
I bostaden fungerar det i princip så att en frånluftsfläkt suger ut luften från badrum, wc, kök och förråd och ersättningsluft tas in i bostaden via tilluftsdon under radiatorn i sov- och vardagsrum.

Tilluftsdonen, som är placerade på vägg, bakom radiatorerna, är utrustade med ett löstagbart renande filter. Filtret fångar upp medelstora och grövre partiklar. För instruktioner för hur filtret rengörs/byts v.g. kontakta styrelsen. Ändra inte inställningen av ventilerna, då det kan rubba hela ventilationssystemets funktion. Ett hus med ventilationssystem i obalans kan ge ökade uppvärmningskostnader och i värsta fall fukt- och mögelskador.

Matlagning och vädring
Vid matlagning kan frånluftsflödet i köket ökas genom forcering på spiskåpan. Fettfiltret i spiskåpan måste rengöras med jämna mellanrum för att luftflödet inte ska försämras. Om behov finns att vädra efter matlagning så nås bästa effekt om intilliggande rums fönster öppnas. Om fönster i köket öppnas kan förorenad luft ledas in i andra delar av lägenheten.

Kondens på energifönster
Fönster med god isoleringsförmåga (lågt U-värde) kan under klara nätter få kondens på ytterrutans utsida. Orsaken är att glasets utsida ibland blir kallare än uteluften, på samma sätt som framrutan på en bil kan få rimfrost. Kondensen brukar begränsas till fönstrets nederkant och bara uppträda under tidiga morgon- timmar, framförallt under senhösten när luftfuktigheten är hög. Sådan kondens är ofarlig och ger inte upphov till skador på fönstret, utan visar snarare att det fungerar. Kondensen brukar försvinna så snart uteluften blir varmare.

Brandvarnare
En brandvarnare finns monterad i lägenheten. Batteribyten i brandvarnare görs av respektive lägenhetsinnehavare.

Bra boende vid Mälaren